Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2024

Gösterim: 22

ENGELSİZ MELEKLERE KANAT OL-SEREBRAL PALSİLİ ÇOCUKLAR PROJESİ

YÖK tarafından Üniversite Öğrencilerinin Toplum ile bağını güçlendirmek ve Gönüllülük Kültürü Oluşturmak amacıyla "Gönüllülük Çalışmaları" İsimli bir Seçmeli Ders konulmuştur.Gönüllük Çalışmaları dersi kapmasında, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Manyas Meslek Yüksekokulu öğrencileri, Fatmagül KOCAMAN, Beyti Şerif KORKMAZ, Binnur PEKELİ ve Hacer ŞEN'den oluşan, bir grup gönüllü proje ekibi; danışman hocalarının koordinatörlüğünde, 'ENGELSİZ MELEKLERE KANAT OL-SEREBRAL PALSİLİ ÇOCUKLAR PROJESİ'ni hayata geçirdiler.
Proje kapsamında, Manyas ve Çevresinde, Serebral Palsi hastası çocuklar tesbit edildi. (Necip Mahallesinden E.Ç. ve kardesi E.Ç., Salur mahallesinden K.Ö.) Aileler ile görüşülürek sağlık raporları temin edildi.En Yakın Merkez olarak GÖNEN ilçesinde kapsamlı bir araştırma yapıldı.Çocukların Fiziksel gelişimlerinin tamamlanması için, en Uygun Fizik Tedavi Kliniği  ile anlaşılarak 1 YILLIK bir Rehabilitasyon programı yapıldı. Proje bütçesi olarak yıllık 130.000 TL bütçe belirlendi. (Kurum %40 lık bir indirim yapmayı teyit ederek projeye katkıda bulunmuştur.)
Proje Hakkında Notlar
1.Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezinde çocukların eğitimi için sadece haftada 1 gün, rehabilitasyon hizmeti verilmektedir, ancak, uzman görüşlerine ve bilimsel araştırmalara göre, çocukların fiziksel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için bu süre çok yetersizdir.
2.Manyas Kaymakamlığı tarafından, elde edilen bilgilere göre, ailelere, 5000 tl bakım yardımı ve 2400 tl çocuk yardımı yapılmaktadır. Ancak ailelerin çocuk bakımı nedeniyle çalışamamaları ve maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle, bu destekler ailelerin geçimleri ve çocukların diğer ihtiyaçları için anca yeterli olup, kapsamlı bir Fizik Tedavi için yeterli değildir.


PROJE KAPSAMINDAKİ TIBBİ RAHATSIZLIKLAR VE ENGELLER İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME
Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası dönemde herhangi bir nedene bağlı olarak iskelet (kemik), kas ve sinir sistemindeki bozukluklar sonucu, bedensel yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybeden, toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük yaşamdaki gereksinimlerini karşılamada güçlükleri olan, bu nedenlerle korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişiye bedensel engelli; bu duruma yol açan durumlara ise bedensel engel denir. Bedensel engelleri nedeni ile sağlıklı kişilerden farklılaşan ve eğitim hizmetlerinden gereğince yararlanamayan bu bireylerde bilişsel, psiko sosyal ve duyusal gereksinimlerin yanı sıra hareket ve fonksiyonel yeteneklerin geliştirilmesi de büyük önem taşımaktadır.

Çeşitli nedenlerle kaba* ve ince* motor gelişim becerileri olumsuz yönde etkilenmiş bu kişilerin kendilerinden beklenen fonksiyonel hareket ve becerileri yerine getirmeleri değişik derecelerde kısıtlanmıştır. Bu duruma yol açabilecek ve sıklıkla karşılaşılan nedenler aşağıda kısaca tanımlanmıştır.
ince motor: yazı yazma, makas kullanma gibi beceriler
Kaba motor :yürüme oturma emekleme gibi beceriler
1.Serebral Palsi: SP (CP) şeklinde kısaltılmış olan bu hastalık grubu, gelişmekte olan beynin (gebeliğin başlangıcından ikinci yaşın sonuna dek) değişik nedenlerle zarar görmesi sonucu ortaya çıkan duyu, algı ve hareket bozukluğudur. Ortaya çıkan klinik tablonun ağırlığı, beynin zedelenme derecesine, hasarın yerine ve bireyin yaşına bağlıdır. Oluşan tablo ilerleyici olmamasına karşın, tibbi medikal tedavilerin dışında, rehabilitasyon ve özel eğitim gibi destekler sağlanmadığı takdirde pozitif gelişim son derece kısıtlı kalmaktadır.
2. Merkezi Sinir Sistemini Etkileyen Dejeneratif, Metabolik ve Genetik Kökenli Hastalıklar:
Motor gelişim geriliğine bağlı hareket ve fonksiyon kayıplarına yol açar. (Down sendromu, Subakut sklerozan panensefalit, Joubert sendromu, Rett sendromu, Prader-Willi sendromu, Williams sendromu vb.)
3. Doğuştan Kol Felci (Brakial Pleksus Yaralanması): Doğum sırasında kola giden sinirlerin zedelenmesine bağlı olarak ortaya çıkan, hareket ve duyuyu etkileyen felç tablosudur. Tek taraflıdır. Etkilenen kolda tamamen bir felç tablosu olabileceği gibi ağırlıklı olarak elde ya da omuz çevresindeki kasların zayıflığı ile de seyredebilir.
Yukarıda kısaca açıklamaları yapılan hastalıkların tedavisi ve sürecin yönetilmesi konusunda,ilgili otoritelerce (Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Araştırma Merkezleri, Sağlık Bakanlığı İlgili Branş kurulları gibi) belirlenen, genel hatlarıyla çizilmiş bir rehabilitasyon programı bulunmaktadır.
Program, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle, kaba ve/veya ince motor gelişim becerileri ve günlük yaşam aktiviteleri olumsuz etkilenmiş, bu nedenle fonksiyonel hareket yeteneği ve aktiviteleri kısıtlanmış her yaştaki bireylerin gelişimsel özellikleri dikkate alınarak hazırlanmıştır.
PROGRAMIN GENEL AMAÇLARI
Bu program ile bireylerin;
1. Normal motor gelişim basamaklarındaki becerileri kazanmaları,
2. Duruş (postür) ve hareket ile ilgili bozukluklarını en aza indirmeleri,
3. Kaba ve ince motor becerilerini geliştirmeleri,
4. Günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız hareket edebilme becerileri kazanmaları,
5. Bacak ve kollarını fonksiyonel bir şekilde kullanmaları,


Fotoğraflar