Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2022

Gösterim: 280

Üniversitemiz Tarafından “14 Mart Tıp Bayramı Kutlaması ve Tıp Fakültesi Biniş Giyme Töreni” Düzenlendi

Tıp Fakültemiz tarafından bu yıl ilk olarak gerçekleştirilen “14 Mart Tıp Bayramı Kutlaması” ve Tıp Fakültesi Biniş Giyme Töreni” Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonumuzda düzenlendi. Törene Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Alpaslan Serel, Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş ve Prof. Dr. Celalettin Yanık, Genel Sekreterimiz Cihangir Boz, Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Nureddin Cengiz, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimimiz ve Öğretim Üyemiz Dr. Muzaffer Şenveli, Tıp Fakültesi akademisyenlerimiz ve basın mensupları katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende açılış konuşması Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Nureddin Cengiz tarafından gerçekleştirildi. Cengiz, “Bir takvim dâhilinde belirli günlerde dünyaca kutlanan çeşitli etkinlikler olmasına rağmen dünyaca kutlanan bir tıp bayramı etkinliği bulunmamaktadır. Ancak, Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarının başlarından itibaren milli mücadelemize omuz veren hekimlerimizin anısına, hürriyet aşkımızın anısına ve Mektebi Tıbbiye-i Şahanenin kuruluşu anısına bizler, ülkemizde 14 Mart Tıp Bayramını çeşitli etkinlikler ile kutlama gayretindeyiz. 1919 yılı, 14 Mart günü işgale karşı bayrak açan Hikmet Boran Tıbbiye mektebi 3. sınıf öğrencisidir, Sivas Kongresinde manda ve himaye kabul edilmez söylemini sıkı savunan bir gençtir ve Balıkesir Savaştepe’lidir. Hikmet Boran genel cerrah olarak ifa ettiği görevi esnasında Sarıkamış gazilerini tedavi ederken yakalandığı Tüberküloz hastalığı sonucunda, 1945 yılında şehadete ermiştir.” diyerek 14 Mart Tıp Bayramının ilk olarak nasıl ortaya çıktığını anlattı. Tıp Fakültemizin kuruluşu ve gelişimi ile ilgili de bilgi paylaşımında bulunan Cengiz, pandemi boyunca fedakârca çalışan tüm hekimlerimize ve sağlık çalışanlarımıza şükranlarını sunarak konuşmasını tamamladı.

Kürsüye daha sonra Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimimiz ve Öğretim Üyemiz Dr. Muzaffer Şenveli gelerek, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Büyük fedakârlık ve özveri isteyen hekimliğin en önemli ve en ulvi meslek olduğunu ifade eden Şenveli tüm meslektaşlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutladı.

Protokol konuşmalarında son olarak kürsüye gelen Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir “14 Mart kutlamalarının başlangıç tarihi, II. Mahmut döneminde, 14 Mart 1827 yılında Şehzadebaşı’nda eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire’nin kuruluş tarihine kadar uzanmaktadır. Ancak tarih sayfalarındaki belgelere baktığımızda ilk kutlamanın 1919 yılında İstiklal uğruna yapıldığını görüyoruz. Birinci Dünya Savaşı sonunda İstanbul'un işgal edildiği günlerde yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencileri tarafından düzenlenen gösteri ile 1919 yılından itibaren, okulun açılış tarihi olan 14 Mart ‘Tıp Bayramı’ olarak kutlanmaya başlanmıştır.” şeklinde konuştu. Pandemi dönemi boyunca mesai mevhumu gözetmeksizin, üstün bir görev anlayışı ve fedâkarlıkla görevlerini yürütmüş olan hekimlerimiz ve tüm sağlık çalışanlarımıza şükranlarını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, görevi başındayken hayatını kaybeden tüm sağlık neferlerimizi de saygı ve rahmetle anarak Tıp Fakültesi akademisyenlerimiz başta olmak üzere tüm hekimlerin ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayarak konuşmasını tamamladı.

Protokol konuşmalarının ardından Tıp Fakültemiz tarafından 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla hazırlanmış olan video gösterimi gerçekleşti ve sonrasında biniş giyme ve atama belgeleri takdim törenine geçildi. Tıp Fakültesi akademisyenlerimize, atama belgeleri Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Alpaslan Serel, Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş ve Prof. Dr. Celalettin Yanık, Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Nureddin Cengiz tarafından takdim edildi. Biniş giyme ve atama belgesi takdim töreni sonrası aile fotoğrafı çekimi gerçekleşti.

Programın son bölümünde yurtiçi ve yurtdışında sanatını büyük bir aşkla icra eden sanatçı İsmail Güler ve sanatçı arkadaşları sahne alarak bir müzik dinletisi verdiler.


Fotoğraflar