- ANA SAYFA
- Genel Bilgiler
Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2023
Gösterim: 3542
Genel Bilgiler
Bölüm Hakkında Genel Bilgiler
Yüksekokulumuz Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Yükseköğretim Genel Kurulunun; 12/05/2011 tarihli toplantısında Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Sosyal Güvenlik Programı açılmıştır.
Yüksekokulumuz Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Yükseköğretim Genel Kurulunun; 18/04/2013 tarihli toplantısında ise Sosyal Güvenlik Programında 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılında II. Öğretimde 40 öğrencili olarak eğitime başlamıştır.
Yüksekokulumuz Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Yükseköğretim Genel Kurulunun; 23/03/2016 tarihli toplantısında ise Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü altında Sosyal Hizmetler ve İş Sağlığı ve Güvenliği Programlarının da açılması uygun görülmüş olup, bunlardan İş Sağlığı ve Güvenliği Programı'na ilk olarak 2018-2019 eğitim öğretim yılında örgün eğitimde 40 öğrenci ile eğitime başlanmıştır. 2019-2020 eğitim öğretim yılında ise ikinci öğretimde faal hale gelmiş ve öğrenci alımına başlanmıştır.
Yüksekokulumuz Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Yükseköğretim Genel Kurulunun oluru doğrultusunda Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü altında Özel Güvenlik ve Koruma Programının açılması uygun görülmüş olup, programda eğitim ve öğretime başlanması ve öğrenci alımı 2020-2021 yılında gerçekleştirilmiştir.
Programlarda öğrencilere kılavuzluk edecek, öğrencilerinin düşünebilme ve karar verebilme yeteneğini geliştirebilecek, kendi alanlarında uzman genç ve dinamik bir akademisyen kadrosuna sahiptir.
Programların Amacı
Sosyal Güvenlik programı kamu kurumlarında ve özel işletmelerde sosyal güvenlik işlemlerini yürütebilecek, sosyal ilişkileri ve iletişimi güçlü, güncel mevzuatı yakından izleyen, hukuki sorumluklarının farkında olan, temel düzeyde idarecilik bilgi ve becerisine sahip mezunlar yetiştirmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Programı’nın amacı, çalışma ortamında öngörülmeyen durumlarla ilgili sorunları belirleyen ve çözüm bulabilen, temel bilgisayar kullanımının yanı sıra mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilen, mesleği ile ilgili iş güvenliği, çevre koruma bilgisine ve etik değerlere sahip, çalışma ve iş sağlığı güvenliği kanun ve tüzüklerinin kurallarına uygun gereğini yapma ve ilk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye tekniğini kavramış meslek elemanlarını yetiştirmektir.
Özel güvenlik alanında sektörün ihtiyaç duyduğu kaliteli ve nitelkli eleman ihtiyacını karşılamak ve bilgi teknolojileri ile yabancı dil konusunda yeterli düzeyde bilgiye sahip elemanlar yetiştirmektir. Programda teorik bilgiler yanında uygulamaya yönelik faaliyetlere de yer verilmektedir.
Programların Hedefi
Sosyal Güvenlik Program öncelikli olarak, Sosyal Güvenlik Uygulamaları, İş Hukuku Uygulamaları, İş Sağlığı ve Güvenliği ve Sigorta alanlarını içermektedir. Bu sebeple öğrencilere İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik farklı alanlarını anlama, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik alanında en az bir uzmanlık alanında uzmanlaşma ve yaratıcı ve birleştirici etkinliklerine katılma becerilerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Programı’nın amacı, işletmelerin ihtiyaç duydukları ve tüm iş güvenliği bilgi, beceri ve yeteneğe sahip ve sorumluluk sahibi "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" yetiştirmektir.
Özel Güvenlik ve Koruma Programı’nın amacı, işletmelerin ihtiyaç duydukları ve tüm i bilgi, beceri ve yeteneğe sahip ve sorumluluk sahibi "Özel Güvenlik Görevllisi" yetiştirmektir.
Program Mezunlarının Kazandıkları Unvan ve Çalışma Alanları
Programdan mezun olan öğrenciler özel ve kamu sektöründe istihdam şansı bulmaktadırlar. Mezunlar, kamu sektörünün yanında Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), büyük ölçekli şirketler ve çok uluslu firmaların sosyal güvenlik departmanında istihdam olanağı bulabilirler. Özel güvenlik ve koruma programı mezunları ise hem özel hem de kamu sektöründe özel güvenlik görevlisi olarak çalışabilmektedirler. Türkiye ve yurtdışındaki üniversitelerde ilgili lisans programlarına başvurarak(sınav vb. şartları sağlamaları durumunda) lisans eğitimine devam edebilirler.
Alınacak Derece
Sosyal Güvenlik Programı'nda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Sosyal Güvenlik alanında ön lisans diploması verilir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Programı'nda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere İş Sağlığı ve Güvenliği alanında ön lisans diploması verilir.
Özel Güvenlik ve Koruma Programı'nda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Özel Güvenlik ve Koruma alanında ön lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak, sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.
Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Üniversite Tanıtım Kataloğunda mevcuttur. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planında belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Sosyal Güvenlik programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, SOSYAL HİZMET bölümünde ya da bölümle ilgili alanlarda Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans programlarına başvurabilir.
İş Sağlğı ve Güvenliği programında dikey Geçiş Sınavı ile Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü, İşletme Bölümü, Sağlık Yönetimi Bölümü ve Sosyal Hizmet Bölümü’ne geçiş yapılabilmektedir.
Özel Güvenlik ve Koruma programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen dikey geçiş sınavından başarılı olmaları şartı ile Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sosyal Hizmetler bölümlerine dikey geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 30 günlük zorunlu öğrenci stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Sınav Değerlendirme Kuralları
Sınav değerlendirme kuralları, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için Ders Planı bölümündeki ilgili derse bakınız.
Program Yeterlikleri
Sosyal Güvenlik
- Profesyonel sosyal güvenlik uzmanı kimliği geliştirme
- Sosyal güvenlik mesleği ile ilgili görev, yetki, hak ve sorumlulukları; insan hakları ve sosyal adalet ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirebilme.
- Sosyal güvenlik uygulamalarını kullanma
- Sosyal güvenliğin değer temelini, etik ilke ve standartlarını anlayabilme ve uygulamaya aktarabilme
- Toplumsal sorunlara bilimsel veriler; kanıtlar doğrultusunda çözüm üretme ve bu sorunların çözümüne yönelik sosyal politikalar geliştirilmesine katkı verme
- İnsani hizmet örgütlerinde yönetim süreçlerini bilme ve çağdaş yönetim anlayışını benimseyerek uygulayabilme.
- Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
- Birey, aile, grup ve toplum düzeyinde sosyal güvenlik sürecini gerçekleştirme
İş Sağlığı ve Güvenliği
- Temel mühendislik, hukuk, yönetim, iş güvenliği ve işçi sağlığı konularında alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanmak
- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme,ve çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olmak.
- Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini etkin kullanabilmek
- Mesleki ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilmek, takım çalışmalarında sorumluluk alabilmek veya bireysel çalışma yapabilme becerisini kazanmak
- Tarihi değerlere saygılı,sosyal sorumluluk ve mesleki etik bilincine sahip olmak
- Sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olmak
- Sanayi ve hizmet sektöründeki ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanmak
- Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim olmak
- Yaşam boyu öğrenme ve kendini sürekli yenileme bilincine sahip olmak
- Mesleğin gerektirdiği temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma bilgi ve becerisine sahip olmak.
Özel Güvenlik ve Koruma
1. Alanındaki teorik bilgileri çalışma hayatında kullanabilme becerisini geliştirme
2. Özel güvenlik alanında mesleki yasal mevzuatı kavrayabilme
3. Takım çalışmasına yatkın olma
4. Meslek etik ilkelerine hakim olma ve buna uygun davranış biçimleri geliştire bilme
5. Özel güvenlik ile ilgili güncel gelişmeler ve sorunlar hakkında bilgi sahibi olma becerisini geliştirme
6. Özel güvenlik uygulamalarında karşılaşılan sorunları hızlı bir şekilde tanımlama ve çözüm yolları geliştirebilme
7. Üstleri, astları ve diğer etkileşimde olduğu gruplar ile etkin iletişim kurabilme
9. Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve teknikleri kullanabilme becerisine sahip olma
9. Özel güvenlik alanında yeterli olacak seviyede yabancı dil bilgisine sahip olma
10. Sürekli öğrenme bilincine sahip olma