- ANA SAYFA
- Genel Bilgiler
Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2018
Gösterim: 2480
Genel Bilgiler
Bölüm Hakkında Genel Bilgiler
25. 05. 2008 yılında Balıkesir Üniversitesine bağlı olarak kurulmuş olan Manyas Meslek Yüksekokulu; Yüksekokulumuz Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Yükseköğretim Genel Kurulunun; Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü bünyesinde Bankacılık ve Sigortacılık Programı kurulmuştur. (Bölüme öğrenci alımı henüz yapılmamaktadır)
23 Nisan 2015 tarih ve 29335 Sayılı Resmi Gazetede ”Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un (Kanun No.6640) 1. maddesine göre Balıkesir ili; Bandırma ilçesinde, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulmuş; Balıkesir Üniversitesine bağlı olan Manyas Meslek Yüksekokulu, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ne bağlanmıştır.
Bölümün Amacı
Bankacılık ve Sigortacılık Ön Lisans Programı, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde çalışanların bilgi düzeyini artırmayı, güncelleştirmeyi; bu sektörlerde çalışmayı düşünenleri mesleğe hazırlamayı ve bu sektörlerde çalışmayı düşünmemekle birlikte çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışan, bankalarla ve sigorta şirketleriyle yoğun ilişkileri olanların bu konularda bilgi sahibi olmalarını amaçlamaktadır.
Bölümün Hedefi
Mezun olan öğrencilerin çalışma yaşamına iş tecrübesine sahip olmadan dahi adapte olmalarını sağlamaktır. Bu nedenle Bankacılık ve Sigortacılık programında, uygulamaya dönük dersler ağırlıklı olacaktır. Finans - Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü titizlikle belirlediği ders programları ile bankaların ve SEGEM (Sigorta Eğitim Merkezi)açtığı sınavlara öğrencilerini hazırlama amacını da gütmektedir. Özellikle SEGEM sınavlarında başarılı olan öğrencilerimiz, daha okullarından mezun olmadan Sigorta Teknik Personeli olarak kabul göreceklerdir. Ayrıca Sigorta Şirketleri, Sigorta ve Reasürans Brokırları ve Sigorta Acentaları ile görüşmeler yapılmakta, onlardan alınan istek ve bilgiler doğrultusunda şekillendirilen eğitim programımız ile Bankacılık ve Sigortacılık sektöründe öğrencilerimizin tercih edilen profesyoneller olarak da yetiştirilmeleri amaçlanmaktadır.
Bölüm Mezunlarının Çalışma Alanları
Bölüm mezunları özellikle, bankalarda, sigorta şirketlerinde, sigorta ve reasürans brokırlarında ve de sigorta acentalarında sigorta teknik personeli ve ara kademe yöneticisi olarak çalışabilirler. Çalışma alanları bunlardan ibaret olmayıp mezunlar tüm şirketlerde, KOBİ’lerde ve finans kurumlarında iş bulabilirler. Çünkü verilen eğitim, reel kesim firmaları ile finansal şirketlerin çalışma konularına da uyum sağlayacak şekilde belirlenecektir.
Alınacak Derece
Bu bölümde öğrencilerimiz 120 AKTS (ECTS) kredilik sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında, Bankacılık ve Sigortacılık Programından Ön Lisans derecesine sahip olarak mezun olacaklardır.
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak, sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.
Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Üniversite Tanıtım Katalogu’nda mevcuttur.
Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planında belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci, DGS Sınavına girerek alacağı puana göre,4 yıllık Lisans bölümlerinden; Aktüerya, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Bankacılık ve Finansman, Ekonometri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans ,İktisat, İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme-Ekonomi, Lojistik Yönetimi, Sermaye Piyasası, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslar arası Finans, Uluslararası İşletme, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve işletmecilik bölümüne geçiş yaparak eğitimini tamamlayabilir.
Mezuniyet Koşulları
Ön Lisans Derecesini alabilmek için akademik yıl sonlarında yapılan (4 Akademik Dönem) sınavlarda başarılı olmalı ve Ders Notu ortalaması (AGNO) en az 2.00 olmalıdır. Ayrıca 2. veya 4. Yarı dönemin sonunda okuduğu programla ilgili olan kuruluşlarda 30 iş günü staj yapmalı ve Staj Dosyası hazırlamalıdır.
Sınav Değerlendirme Kuralları
Sınav değerlendirme kuralları, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için Ders Planı bölümündeki ilgili derse bakınız.
Program Yeterlikleri
- Ortaöğretimde kazanılan yeterlilikler üzerine, okuduğu bölümde verilen temel ve ileri düzey Bankacılık ve Sigortacılıkla ilgili materyalleri kullanabilme yeteneğine ve bilgi donanımına sahip olmak,
- Mesleğe başladıktan sonra karşılaşılan problem ve konuları belirlemek ve analiz edebilmek, potansiyel çözüm ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilmek,
- Bankacılık ve Sigortacılık çalışmaları sırasında verilecek olan görevleri bağımsız olarak yürütebilecek yeterliliğe sahip veya paydaşlarıyla ortaklaşa tartışmalar yapabilmek,
- Bilişim teknolojileri, temel bilgisayar programları ve bankacılık ve Sigortacılık alanıyla ilgili bilgi sistemleri ile bu alandaki yenilikleri takip edebilecek ve kullanabilecek düzeyde bir yazılım bilgisine sahip olmak