Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2018

Gösterim: 2454

Kariyer Olanakları

Yüksekokulumuz öğrencilerinin iş yaşamına hazırlık süreçleri kayıt aşamasından itibaren özenle yürütülmektedir. Düzenlenen çeşitli etkinliklerle öğrencilerin meslek profesyonelleri ve uzmanlarıyla buluşmaları sağlanmaktadır. Öğrenciler ayrıca, farklı dönemlerde Üniversite genelinde düzenlenen İstihdam ve Kariyer Günleri etkinliklerinde firmalara staj ve iş başvuruları gerçekleştirmektedir.

 

Sağlık Kurumları İşletmeciliği mesleği ve iş olanakları

Sağlık Kurumları İşletmecisi sağlık sektörü ile ilgili her türlü kamu ve özel kurum ve kuruluşunda idari işlemleri yöneten kişidir.

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara mezun oldukları proğrama göre lisans veya ön lisans diploması ve “Sağlık Kurumları İşletmecisi” unvanı verilir.

Sağlık Kurumları İşletmecisi kamu, üniversite ve vakıf hastanelerinde, özel hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, kuruluşların sağlık sigortası ile ilgili birimlerinde, özel sigorta şirketlerinde, ilaç ve tıbbi cihaz üreten endüstri kuruluşlarında ve sağlık araştırma merkezlerinde çalışabilirler. Sağlık kuruluşlarının çağdaş işletmecilik anlayışı ile yönetilmesi gereğinin giderek daha fazla hissedilmesi ile bu alanda eğitilmiş insan gücüne duyulan gereksinim artacaktır.

Eğitim sonrası Kamuya ait Kurum ve Kuruluşlarda görev alan Sağlık Kurumları İşletmecisi 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanununun Sağlık Hizmetleri sınıfında öngörülen derece ve kademedeki katsayı ve tazminatlara göre ücret alırlar.

Özel sektörün ilgili birimlerinde çalışan meslek elemanlarının ücreti karşılıklı anlaşma ile belirlenmektedir.

Yeni mezun olan ve özel sektördeki bir işyerinde işe başlayan meslek elemanları en az asgari ücretle işe başlar. Ancak hizmet arttıkça ödenen ücret asgari ücretin 4-5 katına kadar yükselebilmektedir.

Sağlık Kurumları İşletmeciliği programını bitirenler Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler.

Sosyal Güvenlik Programı mesleği ve iş olanakları

Sosyal Güvenlik programı kamu kurumları ve özel kuruluşlarda bilgisayar destekli sosyal güvenlik işlemleri yapabilen yetkin kişiler yetiştirmeyi amaçlar. Bölüm mezunları “Sosyal Güvenlik Meslek Elemanı” unvanına sahip olarak mezun olurlar. Bölüm iki yıllıktır ve oldukça rahat bir şekilde iş bulma imkanı sunmaktadır. Ancak isteyen mezunlar Dikey Geçiş Sınavı aracılığı ile Sosyal Hizmet ve benzeri dört yıllık bölümlere devam edebilirler. 2 yıllık Sosyal Güvenlik programını tamamlayan kişiler DGS ile İktisat ya da İşletme gibi İktisadi İdari Bilimler ve İşletme Fakültesi altında yer alan bölümlere de geçiş yapabilirler.

Bu bölümden mezun olan kişiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı kurumlarda iş bulabilirler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı kurumlar arasında Sosyal Güvenlik Kurumu ve İş Kurumu yani İŞKUR dikkat çeken kuruluşlar arasında yer almaktadır. Tüm kamu kurumlarında görev alma şansına sahip olan bölüm mezunları istedikleri takdirde özel sektörde de çalışabilirler. Kamu kurumlarında çalışmak isteyen mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı ile atanması gerekmektedir. Bölüm 2 yıllık olduğundan dolayı atanmak isteyenlerin Ön Lisans Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girmesi gerekmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi bölümü bitiren ve Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllık bir programa kayıt yaptıranlar için geçerlidir. 4 yıllık programlara geçiş yapanlar alanlarında çalışmak isteseler de Lisans KPSS sınavına girmek zorundadır. Kamu Personeli Seçme Sınavı’na giren ve atanamayan bölüm mezunlar özel sektörde yer alan iş fırsatlarını değerlendirebilirler. Bölüm mezunları özel sektörde de kamu sektöründe olduğu gibi çalışır. Bunun anlamı eğer “Sosyal Güvenlik Meslek Elemanı” unvanı ile işe girerseniz çalıştığınız kurumda çalışan personellerin sosyal güvenlik ile ilgili süreçlerini bölüm mezunları yönetir. Çalışanların özlük dosyalarının hazırlanması eğer şirket sağlıyorsa ek özel sigorta işlemlerinin yürütülmesi gibi farklı çalışmalar da bu alanda çalışanların sorumluluğundadır. İş tanımı ve içeriği tekrar göz önünde bulundurulduğunda bu bölümden mezun olanlar personel çalıştırma ihtiyacı olan her firmada rahatlıkla iş bulabilirler.